CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 5 februari 2012

Goshin



Mijn favoriete groepsbeplanting is en blijft de Goshin van John Y. Nakka.

Goshin (Japans=beschermer van de geest) is een bos van elf Foemina jeneverbessen. Naka schonk het bos in 1984 aan de 'National Bonsai  Foundation' . Elke boom vertegenwoordigt één van zijn kleinkinderen.

In 1948 vormde John Nakka met twee Foemina jeneverbessen een 'twee-boom-stijl'-compositie van gelijke hoogte. Dit ontwerp zou de basis worden voor zijn latere groepsbeplanting.

Tijdens een demonstratie in 1953 vormde hij met een Foemina jeneverbes een boom in recht opgaande stijl. Tevens verkreeg hij een langere boom (de latere hoogste boom van de Gosin) die na herplanting in volle grond in 1960 klaar was als bonsai.

In 1964 vindt de eerste basisvorming van de Goshin plaatst. Naka ontwerpt een bosbeplanting met de eerder vernoemde bomen met als inspiratiebron een bos van Cryptomeria japonica in de buurt van een heiligdom ergens in Japan.
Vrij snel voegt hij er nog drie bomen aan toe om een zeven-bos bonsai te verkrijgen.

© NABF
Goshin in 1968

Het toeval wil dat Naka op dat ogenblik grootvader was van zeven kleinkinderen. Op aandringen van collega bonsai kunstenaars noemt hij zijn schepping Goshin in verwijzing naar het Japanse heiligdom dat aan de basis lag van het ontwerp.

In 1973, Naka had toen elf kleinkinderen, was het bos uitgebreid tot 11 bomen en zag het eruit zoals nu nog steeds gepresenteerd wordt.

In maart 1984 wordt de Goshin tentoongesteld op de 'Philadelphia Flower Show'. Tijdens de massaal bezochte tentoonstelling, liefst 250 000 bezoekers, schenkt John Naka zijn groepsbeplanting aan de 'National Bonsai  Foundation'  waarvan hijzelf, in 1976, medeoprichter was. Vervolgens krijgt de Goshin,  samen met het borstbeeld van John Naka, een ereplaats in het nieuwe Noord-Amerikaanse paviljoen (naar hem vernoemd) van het Nationale Bonsai & Penjing Museum in Washington.

Naka ontwerpt nog een Goshin Twee. In 2004 overlijdt hij. Een gerenomeerd Frans bonsaitijdschrift schreef:"John Naka is gegaan. Een fluistering van verbazing wandelt tussen de takken van Goshin".

© National Bonsai Foundation


Andere bomen van John Naka

© International Bonsai, 1988 nr. 4/p. 26
Montezuma Cypress


Punica Granatum


Andere groepsbeplantingen





Fotografen niet bekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.