CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 21 februari 2012

Passie voor bonsai potten

Oude bonsai potten uit de collectie van de heer Ic-Su

De verzameling bonsai potten van de heer Ic-Su uit Taiwan mag gerekend worden tot één van de mooiste ter wereld.

De ware geest begrijpen van de Chinese cultuur is voor ons Europeanen niet zo eenvoudig. Chinese kunst wordt wereldwijd gewaardeerd en verzameld, maar de boodschap die de Chinese kunstenaar wil overmaken wordt zelden begrepen. Dit is enkel mogelijk als je de geschiedenis en gewoontes van het Chinese volk kent.

Reeds eeuwen leven de Chinezen in moeilijke omstandigheden. Kunst was en is een manier om het hoofd te bieden aan deze levensomstandigheden. Eén van deze kunstvormen is het pottenbakken.


De versieringen op de eeuwenoude potten verwijzen steeds naar het geloof of volksgeloof. De echte en imaginaire wereld worden uitgedrukt in tekens en symbolen. Een eerbetoon naar de natuur vind je op potten die afbeeldingen van landschappen weergeven.




Bovenstaande pot uit de collectie van de heer Ic-Su is een getuigenis uit die tijd. Het schilderij op de ongeglazuurde pot is aangebracht zonder gebruik van een sjabloon, schetsmatig met snelle borstelstreken.
Deze pot werd gemaakt tijdens de Qing-dynastie (1644-1911).

Andere meesterwerken:

Prunus in bloei  -  Ming Periode - 1368/11 na Christus

De gebruikte patina geeft een haast doorschijnende waterachtige kwaliteit aan de klei.


Het schilderij op de pot geeft een eerbetoon aan de chrysant. De chrysant (chu) is een herfstbloem en staat daarom symbool voor een lange levensduur.

Pot in rode klei, goudgeel geschilderd, Ming Periode - 1368/43 na Christus
_____________________________________________________________

Yixing zisha fabriek - Qing Periode - 1644-1911 AD
_________________________________________________________________


Oude bonsai potten uit de collectie van Pius Notter

Pius Notter voorstellen is overbodig. Zijn bonsaicollectie en tuinen zijn meer dan bekend. Wat minder geweten is, is zijn verzameling antieke bonsaipotten. 


Onderstaande pot is ongeveer 150 jaar oud. hij is versierd met reliëfachtige illustraties van planten en dieren. De pot is deels geglazuurd en meet 30 cm x 30 cm x 20 cm.
De brede delen van de achthoekige pot zijn versierd met planten terwijl op de vier smalle delen vleermuizen afgebeeld zijn. In China staat de vleermuis voor geluk.






Kantonese potten staan bekend om hun blauwe en groene glazuren. Bijna 90% van deze potten worden versierd met bloemen en planten.




Aan de voorzijde van de pot staan vijf filosofen of hoogwaardigheidsbekleders. Drie van hen spelen op een tafel met de dobbelstenen. Op de zij- en achterkant staan bloemen en vlinders afgebeeld.




Ook bovenstaande pot vertoont alle kenmerken afkomstig te zijn uit een Kantonese pottenbakkerij: het lichaam van de pot is ongeglazuurd, de fotolijstjes, randen en motieven zijn bedekt met een glanzende metallic glazuur dat met een borstel aangebracht is.
De leeftijd van de pot bedraagt ongeveer 150-180 jaar.

Andere voorbeelden






Bron: Bonsai Art
Foto's: Ic-Su en Pius Notter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.