CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 15 maart 2012

Shohin voor beginners

Shohin zijn bomen die nog kleiner zijn dan de 'gewone' bonsai. Exacte regels voor de afmetingen bestaan niet maar men bestempelt een boom als Shohin wanneer hij onder de 20 cm groot is. Afhankelijk van de gekozen stijl kan deze hoogte variƫren.

Een goede start

Een Shohin-bonsai vraagt qua dagelijkse verzorging meer aandacht dan zijn grotere broer. Het is niet moeilijk te begrijpen dat bv.:
- het grondmengsel wegens zijn beperkte omvang snel uitdroogt. Bijgevolg is de standplaats van de Shohin zeer belangrijk. Een meer schaduwrijke plaats is dus geen luxe;
- de ondergrond waarboven je je bomen gaat plaatsen beter bestaat uit gras of andere planten dan uit kiezel. In het eerste voorbeeld geeft de ondergrond vocht af terwijl in het tweede de ondergrond warmte uitstraalt;
- het dagelijks water geven een noodzaak is. Je boompje helemaal onderdompelen tot het verzadigd is, is beter dan benevelen. Het spreekt ook voor zich dat niet elke boom evenveel water vraagt. Zo blijft een Pinus een Pinus en heeft hij minder water nodig dan een Ulmus;
- net zoals bij bonsai opgelet moet worden voor het ingroeien van de draad, vooral dan bij loofbomen;
- de boom zeer gevoelig is voor windstoten. Zijn beperkte gewicht vraagt een extra beschutting hiertegen.

Mario Komsta 
Carpinus
Hoogte 18 cm

Walter Pall
Acer palmatum
Hoogte 19 cm

Voor een beginnend Shohin liefhebber is het aan te raden om met soorten te starten die stressbestendig zijn en gemakkelijker drastische ingrepen zoals snoeien, beplanten, bedraden, ... verdragen. Cotoneasters, Lonicera en Juniperussen zijn hiervoor ideaal. Bovendien zijn ze in kwekerijen zeer gemakkelijk te vinden.

Verzorgingstechnieken

1. Het knijpen
Net zoals bij de gewone bonsai is het knijpen bij de Shohin zeer belangrijk. Het knijpen zorgt er namelijk voor dat de balans van de boom bewaard blijft. Bij de behandeling van kleine bomen is dit nog belangrijker dan bij grotere bomen. Knijp daarom sterker groeiende gebieden harder dan zwakkere gebieden.
Deze techniek zal er tevens voor zorgen dat knopgroei binnen in de boom gestimuleerd wordt waardoor lange takken na enige tijd ingekort kunnen worden.

2. Verkorten van de bladstengels
Deze techniek wordt vooral toegepast bij bladverliezende bomen. In het begin van de lente wordt de dunne beschermende laag van de bladstengel weggehaald. Dit vlies is een restant van de bladknop en dient als bescherming tegen uitdroging van het blad. Deze techniek remt de groei van de bladeren.

Samenstelling van het grondmengsel

Moten Albek, een Europese autoriteit op het vlak van alles wat Shohin aangaat, zweert bij een samenstelling van grind en sphagnum mos. Het sphagnum mos heeft een zeer positieve invloed op de ontwikkeling van nieuwe wortels. De grote kwaliteit van het mos is dat het de voedingsstoffen optimaal opslaat en zeer langzaam terug afgeeft. 

Albek adviseert voor de samenstelling van de bodem:
- voor de normale Shohin: 60% sphagnum, 40% lava;
- voor Pinus en Juniperus: 50% sphagnum, 50% lava of leca-korrels (hard gebrande klei korrels).

Verpotten

Om het jaar of twee jaren is zeker aan te raden. Dit is afhankelijk van de groeisnelheid van de boom en de grootte van de pot.
Belangrijk bij het verpotten is dat de bodem droog is. Je kunt tijdens het wegnemen van de oude grond altijd benevelen.
Voor het weghalen van de oude samenstelling maak je gebruik van een eetstokje. Verwijder alle oude aarde. Bij Pinussen is het wel noodzakelijk om een kleine hoeveelheid van het oude grondmengsel te bewaren omdat de witte Mykhorizza schimmels, die in de oude grond aanwezig zijn, zeer belangrijk zijn voor de boom.

Wil je meer weten over Shohin, bezoek dan zeker de website van Morten Albek.


Klik hier.




The Art of Bonsai




    Bonsai Eejit on tour BSA 2012 (2)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieƫn overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.