CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 10 april 2012

Hard of zacht water ?



Zoals je op bovenstaande kaart kunt zien is de kwaliteit van ons drinkwater in Vlaanderen zeer kalkrijk of hard. Behalve in de Kempen en het noorden van Limburg haalt de PH-waarde nog een aanvaardbaar niveau.

Wat heeft hard water nu als gevolg op onze bonsai ?
Hard water bevat een aanzienlijke hoeveelheid calcium en magnesiumcarbonaat. Het is geweten dat heel wat planten echte kalkhaters zijn. Denken we bijvoorbeeld maar aan Azalea's, Juniperus, Spar, Lariks, ...
Langdurig gebruik van hard water heeft als gevolg dat de kalk zich gaat ophopen, vergeelde en verbleekte bladeren (lees ook naalden) gaat vertonen veroorzaakt door een gebrek aan ijzer.

Wat kun je doen ?
De meest voor de hand liggende oplossing is je bomen voorzien van regenwater. Is dit echter niet mogelijk, dan hoef je niet meteen te panikeren. Er bestaat gelukkig een alternatief.
Het volstaat om eens in de maand een theelepel azijn (per 7 liter water) aan het water toe te voegen. Dit neutraliseert de kalkopslag in de bodem van je bonsai.
Ook wanneer je boom reeds klakaanslag vertoont kun je deze, zonder schade aan de boom toe te dienen, met azijn verwijderen.

Acer met kalkaanslag op de nebari.

Vertrouw je grootmoeders middeltje niet dan kun je altijd in een gespecialiseerde tuinzaak terecht waar middelen voor handen zijn om het 'kalkprobleem' op te lossen.

Bomenlijst en hun PH-tolerantie.

boomsoort 
 zuur  
neutraal   
 alkali  
 Acer
x
 Azalea
 x
 Zuurbes
 x
 Beuk
 x
 Berk
 x
 Cotoneaster 

 x
 Eik
x x
 Ficus
 x
 Forsythia
x
 Ginkgo
x x
 Juniperus
 x


 Larix
 x
 Pinus
 x
 Ligustrum
x x
 Prunus
x x
 Spar
 x
 Taxus
x



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.