CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

donderdag 5 april 2012

Knopvorming bij Taxus stimuleren.

Om de knopvorming bij een Taxus te stimuleren moeten de oude naalden geplukt of gesnoeid worden.



Aan de basis van de naald bevindt zich een hormoon dat vrijkomt zodra de naald verwijderd wordt. Dit hormoon stimuleert nieuwe knopgroei. In tegenstelling tot andere groenblijvers kun je de knopgroei bij Taxus heel sterk leiden. Daar waar je nieuwe knoppen (= scheuten) wenst, verwijder je de oude naalden. Vergeet niet om ook een deel van de nieuwe naalden op die plaats te verwijderen (max. 1/4de deel van de nieuwe naalden).
Oude naalden zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze donkerder van kleur zijn.










Verwijderen van de naalden kun je op twee manieren:

  • plukken;
  • knippen.
Zelf ben ik voorstander om de naalden te knippen. Op deze manier heb je veel minder kans om de bast te beschadigen. Bovendien is het aan te raden de naalden te knippen als de boom net in de volle sapstroom staat. Verkies je toch om te plukken, trek dan altijd met de groeirichting van de naald mee.

In eerste instantie zal de boom een doorzichtige indruk geven maar al na een paar maanden verschijnen honderden nieuwe knoppen. Als je weet dat een Taxus twee maal per jaar zijn knoppen activeert om uit te lopen (voor- en najaar) kun je met plukken je voordeel doen en binnen zeer korte tijd een compacte loofmassa opbouwen.

Zoals steeds geldt wel de regel: doe dit enkel bij bomen die zich in een uitstekende conditie bevinden. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.