CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 7 mei 2012

Ontbladeren Acers

Als aanvulling op het artikel, 'Snoeitechnieken voor Fagus sylvatica', even wat meer over de ontbladeringstechniek van Acers.

De ontbladeringstechniek, die trouwens in de zomer plaats vindt, heeft als doel het verkleinen van de bladeren en internodiën,  het stimuleren van knopgroei en het verkrijgen van superieure herfstkleuren. De techniek brengt de boom in een tweede, valse  'lente roes'.

Opletten !!! Bezin voor je begint !!!

Vooraleer je gaat ontbladeren dien je voor ogen te houden dat:

  • je boom zich in een perfecte conditie bevindt. Het verwijderen van de bladeren is voor je bonsai zeer belastend en hoe je het ook draait of keert je boom zal er, evenwel tijdelijk, door verzwakken. Bomen die tekenen van zwakke groei (als gevolg van verpotten, ziekte, styleren, snoei, ...) vertonen komen niet in aanmerking en laat je met rust.
  • de techniek enkel wordt toegepast op exemplaren die 'af' zijn. Pas je de techniek toe bij bomen in opbouw dan vertraag je het ontwikkelingsproces ernstig.

Totale ontbladering




© Walter Pall

De meest gebruikte techniek is met de schaar het blad te verwijderen en de bladstengel te laten staan. De resterende bladstelen zullen je boom voeden als nieuwe knoppen in de bladoksels verschijnen. Na het openen van de nieuwe bladeren vallen de oude bladstelen af.
Geef je bonsai na het ontbladeren een plaats waar veel licht is zodat nieuwe knoppen zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen in de boom. Denk er ook aan dat een kale boom minder water nodig heeft.

Drie tot zes weken na de ontbladering verschijnen de nieuwe bladeren. Ze zullen kleiner en talrijker zijn dan voorheen. Bij krachtige bomen zul je ook knopgroei merken binnen in de boom.

Het precieze tijdstip voor ontbladering is moeilijk vast te leggen. Als algemene regel geldt: op het einde van de lente als de bladeren afgehard (voelen lederachtig aan) zijn.

Gedeeltelijke ontbladering

Gedeeltelijke ontbladering is een niet zo agressieve techniek als de vorige en is voor een aantal boomsoorten te verkiezen boven de totale ontbladeringstechniek. Zolang het groeiseizoen duurt worden de grootste bladeren verwijderd. 
Deze techniek heeft vele voordelen ten overstaande van de vorige:
  • De stress wordt gespreid over een aantal weken, maanden.
  • Alleen de sterkste bladeren worden verwijderd.
  • De zwakste knoppen krijgen meer kansen.
  • ...

Soorten die in aanmerking komen voor de ontbladeringstechniek

De lijst heeft niet de bedoeling volledig te zijn. Vele andere boomen komen eveneens in aanmerking. Wil je er meer over weten dan kun je je best wenden tot meer gespecialiseerde lectuur.

Soorten die in mei ontbladerd kunnen worden

Crataegus, totale ontbladering mag, gedeeltelijke ontbladering is voldoende.
Fagus sylvatica, gedeeltelijk ontbladeren.
Quercus robur, gedeeltelijk ontbladeren (met uitzondering van de zwakke takken).
Ligustrum sp, totale ontbladering.
Ulmus (inheems), totale ontbladering.
Ulmus parvifolia, totale ontbladering.

Soorten die in juni ontbladerd kunnen worden

Acer palmatum, totale ontbladering.
Acer buergerianum, totale ontbladering tot twee maal per jaar.
Carpinus, totale ontbladering.
Malus, totale of gedeeltelijke ontbladering.
Zelkova serrata, gedeeltelijke ontbladering.


Bron: © Bonsai4me





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.