CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 6 juli 2012

Zomeronderhoud Zwarte en Rode den (4)

Toch niet zo eenvoudig als het lijkt ?


Evenwicht bij zwarte dennen creëren is niet zo eenvoudig. We weten nu ondertussen dat gericht verwijderen van de kaarsen ons al een stuk op weg helpt. Iedere bonsai meester heeft zo zijn eigen technieken die grondig van elkaar kunnen verschillen maar die allen leiden tot hetzelfde eindresultaat. Een korte opsomming.
  • 10-10-10-methode. Verwijder eerst de zwakke kaarsen, tien dagen later de sterkere en tenslotte nog eens tien dagen later de sterke. Het idee achter deze techniek zegt dat men alzo de zwakke kaarsen een voorsprong geeft in tijd om de sterkere delen bij te benen.
  • 10-10-10- plus methode. Deze techniek gelijkt sterk op de vorige alleen worden bij het verwijderen van de zwakke kaarsen tegelijkertijd de nieuwe lente naalden in de sterke gedeeltes van de boom verwijderd. Je hebt dus een boom waarvan de zwakke kaarsen verwijderd zijn, de medium en sterke kaarsen onaangeroerd zijn en de naalden van de sterke kaarsen verwijderd zijn. Tien dagen later worden de medium kaarsen verwijderd en nog eens tien dagen later de naaldloze, sterke kaarsen. Het idee achter deze techniek is de kracht van de sterke kaarsen zo veel mogelijk terugdringen.
  • Nek of hals methode. Afhankelijk van de sterkte van de kaars wordt een deel van de nek behouden tot het verschijnen van de nieuwe knoppen. Hoe sterker de kaars, hoe langer de nek die behouden blijft. Het idee achter deze methode gaat ervan uit dat de zwakke gebieden in de boom geen nek hebben en vlugger nieuwe groei zullen stimuleren. Bij de sterkere delen zal eerst de nek moeten opdrogen alvorens nieuwe groei zal ontwikkelen en op deze manier krijgt het zwakkere deel in de boom weer een voorsprong in tijd op het sterkere.
  • Reduceren van de naalden methode. Iedere kaars wordt tot aan de kaarsbasis ontdaan van de naalden. Vervolgens worden de oude naalden verwijderd afhankelijk van de sterkte van het deel van de boom. In de sterke delen houdt men vijf paar oude naalden over en in de zwakke delen van de boom negen paar. Het idee dat achter deze methode schuil gaat veronderstelt dat de voedseltoevoer (naalden) beperkt wordt in de sterke delen van de boom tegenover de zwakke delen.
  • Gecombineerde methode. Methode drie en vier worden gecombineerd omdat de boom zo uit balans is en één methode ontoereikend zal zijn.
Zoals je merkt streven deze methodes allen hetzelfde doel na: "EVENWICHT". Omdat vele professionelen zich met het ontwikkelen en onderzoeken van deze technieken bezig houden moet dit wel een belangrijk gegeven zijn in de bonsaiwereld.

Snoeien

Het snoeien van bomen kan een ingewikkelde procedure zijn. Je moet met zoveel factoren rekening houden vooraleer je beslist een tak te verwijderen: de sterkte, lengte, dikte, ... 
Snoeien leer je niet door erover te lezen maar door het te doen en dit liefst onder begeleiding van iemand die er meer van af weet.
Onderstaand voorbeeld geeft je een idee wat de techniek inhoudt.



Na jaren van kaarsen verwijderen is de takkenstructuur in deze boom te vol geworden. Dit heeft als gevolg dat de voedingsstoffen niet meer gelijkmatig over de boom verdeeld kunnen worden wat op termijn een verzwakking van een aantal takken tot gevolg zal hebben. Snoeien is nodig.


Een gedetailleerd voorbeeld waar snoeien meer dan nodig is.


Dezelfde tak nadat de kaarsen verwijderd werden.


Nogmaals hetzelfde beeld nadat gesnoeid werd. Er kan nu meer licht in dit gebied van de boom om de zomer kaarsen optimaal te laten groeien.


Veronderstel dat dit een tak is in een "overbevolkte" etage van de boom. Er dient ruimte gemaakt te worden. Welke tak gaat weg?


Peter Tea verwijdert soms naalden om een beter overzicht te krijgen.


De tak nadat twee van de vier takken gesnoeid werden. Merk op dat de overgebleven takken even sterk zijn (evenwicht) en gespreid tegenover elkaar staan wat extra ruimte schept. Vaak horen we dat we knoppen terug genepen worden tot twee. Eens dat dennen genoeg takken aangemaakt hebben wordt dit beperkt tot één. Eén knop voor één tak.

Foto's en bron © Peter Tea
Origineel artikel klik hier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.