CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

vrijdag 17 augustus 2012

Drietand Esdoorn: een boom met "Great Taste"

Bonsai beoefenen is een proces van voortdurend leren. Het laatste artikel over een "eenvoudige" drietand esdoorn van Peter Tea, leerling bij bonsaimeester Tanaka wil ik je niet onthouden. Het algemene idee van het artikel, naar bomen kijken, is al een leerproces op zich.


Deze boom kwam zo een drie maanden geleden op de kwekerij aan en is één van de bomen die Peter Tea op regelmatige basis van water moet voorzien. Hij is eigendom van een andere bonsai professioneel en wordt voorlopig op de kwekerij verzorgd. Wat Peter aan de boom fascineerde is de steen in de stam.
Op een dag vroeg hij aan zijn meester meer uitleg over de steen en als antwoord kreeg hij te horen dat de steen zelf er niet zo veel toe doet maar dat de boom van een uitzonderlijke kwaliteit is: een "topboom".
Verrast door het antwoord onderwierp Peter de boom aan een grondig onderzoek. Langzaamaan begon hij te begrijpen waarom deze boom zo bijzonder is. Meester Tanaka wees hem vervolgens nog op een paar dingen en eindigde met de woorden:" Alleen gekken, bezeten van bonsai, begrijpen deze boom. De boom heeft Great Taste".

360° beeld

Linker zijde

Achter zijde

Rechter zijde

Van onder naar boven

Nebari. De boom werd dit jaar verpot en de bodem bedekt met spaghnum.

De belangrijkste reden waarom deze boom zo speciaal is: zijn ouderdom. Door het bestuderen van de wortels, de stam en de takken kunnen we met zekerheid zeggen dat de boom tussen de 40 en 50 jaar oud is. De steen voegt wat extra charme toe wat het totale beeld van de boom interessanter maakt.

De details
De bast van een jonge Drietand esdoorn heeft een gladde, lichtbruine kleur. De kleur begint na ongeveer 15-20 jaar grijs te kleuren. Tevens zal de schors na 15 jaar langzaam los komen staan en licht oranje kleuren. De stam zal beginnen bollen en een meer robustere uitstraling krijgen.
Merk de grijze kleur van de wortel op en een krachtige, gespierde uitstraling vertonen.


Hierboven een voorbeeld van een 25-30 jaar oude drietand esdoorn die zijn schors verliest. Waar de schors verwijderd is merk je een oranje kleur. Na ongeveer een week zal de kleur minder opvallend zijn en zich langzaam aanpassen aan de kleur van de rest van de boom. Het verwijderen van losse schorsdelen is aan te raden omdat hieronder vaak ongedierte huis houdt.


Close up van de steen. Zelfs de steen vertoont kenmerken van ouderdom: de scheuren onderaan.


Wat bij dit beeld opvalt is de textuur in de stam, weer een teken van ouderdom.


Het bovenste deel van de stam. Merk de verticale scheuren in de rechtse tak. Niet alleen de stam maar ook de takken vertonen kenmerken van ouderdom. Deze tak is ouder dan 35 jaar. Ook littekens zijn zichtbaar op de stam.


Wanner we meer naar boven toe observeren zijn wederom scheuren merkbaar. De top van een boom wordt verondersteld het jongste deel van de boom te zijn en ook hier zien we scheuren. Wederom een teken dat wijst op ouderdom.

Een blik op de onderkant van de kruin. Let op de takkenstructuur.

Deze tak is niet dikker dan een potlood en vertoont ouderdomsscheuren. Kun je je voorstellen dat dit takje meer dan 35 ouderdomsringen telt?


Een blik in het vertakte deel van de kruin. Zelfs de kleinste vertakkingen vertonen scheuren. Nauwelijks voor te stellen.


De kleine blaadjes zorgen dat de boom de juiste verhoudingen heeft.



Oud, oud, oud ...

We weten nu dat de boom oud is. Dus koop of zaai een boom, laat hem 50 jaar groeien en ik heb dit resultaat. Vergeet het. Om bovenstaand resultaat te bekomen is een zeer trage groei van de boom nodig en de gepaste ingrepen natuurlijk.
Twintig jaar geleden zag deze boom er waarschijnlijk heel anders uit. Er zijn waarschijnlijk takken afgestorven, verwijderd, ...
Op het eerste zicht wijst niets erop dat de boom zo oud is en gaan de meeste van ons achteloos voorbij aan dergelijke schoonheid.
Het zijn niet altijd technische ingrepen die een boom er oud doen uitzien. 

Even vergelijken


Een voorbeeld van een drietand esdoorn wortel over rots. De boom oogt mooi, heeft fijne vertakkingen, kortom iedereen zou deze boom wel in zijn/haar collectie willen.


We zoemen even in op de stam. Deze vertoont niet de grijze structuur van de eerste boom. De ouderdom wordt geschat op 20-25 jaar.


Op de takken zien we duidelijk littekens van snoeiwerk. Scheuren in de takken zijn niet te bespeuren.


Andere takken van de boom: idem.

Na vergelijking van de twee bomen kunnen we al dadelijk stellen dat er een verschil is in ouderdom. De oudere boom draagt tekenen van stabiliteit en tijd terwijl de tweede tekenen van een snellere ontwikkeling en groei van een jonge boom huisvest. Kan de tweede boom op termijn dezelfde kwaliteiten krijgen als de eerste? Ja en neen. Hij zal de kwaliteit benaderen maar nooit hetzelfde niveau halen.

Bonsai ontwikkelen zich allen anders. De kwaliteiten van bomen onderling kunnen dicht bij elkaar liggen maar nooit hetzelfde zijn. Als we tevreden zijn met deze verschillen, geen man over boord. Maar als we dat niet zijn, dan moeten we eerst leren begrijpen hoe we tot een perfect resultaat kunnen komen en dit uitvoeren. Stof om over na te denken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.