CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 27 augustus 2012

Zoeken naar de juiste mix

Het vinden van de juiste bodem mix voor je bonsai is niet zo eenvoudig. Jonas Dupuich houdt er zich al jarenlang via experimenteren mee bezig en verscheidene Japanse en Amerikaanse bonsai professionals gebruiken zijn resultaten. Toch vindt hij dat het nog veel beter kan.

De afgelopen jaren gebruikt hij mengsels die het vocht beter en dus ook langer vasthouden. In het begin, nadat de boom pas verpot is, merk je het resultaat nauwelijks. Wanneer de substantie in een later stadium begint te breken blijft de bodem ook langer vochtig.

De eerste variabele is de basis van elke grondsoort met hun specifieke kwaliteiten is vrij simpel:
  • graniet behoudt minder vocht dan andere bodem en weegt veel;
  • lava behoudt wat vocht en is ook niet licht; 
  • puimsteen behoudt wat vocht en is licht van gewicht;
  • akadama houdt veel vocht maar breekt na verloop van tijd.
Duidelijk is ook dat kleine deeltjes meer vocht vasthouden dan grote. Tot dusver is alles O.K.

De volgende variabele is het item tijd. Sommige deeltjes, zoals akadama, breken na verloop van tijd af. Op zich is daar niets mis mee. Nieuw verpotte bomen vragen immers veel drainage om nieuwe wortels te ontwikkelen. Naarmate de tijd verstrijkt breekt akadama langzaam af en behoudt het water beter. Of dit nu goed of slecht is is afhankelijk van de vooropgestelde doelstellingen die we voor onze boom voor ogen hebben.

Dit brengt ons tot de volgende variabele: boomsoort en stadium van ontwikkeling. Algemeen kun je stellen dat goed draineren gronden regelmatig van nieuw water voorzien moeten worden en de groei van de boom stimuleren (lees sterke groei).
Bodems die minder doorlaatbaar zijn hoeven ook minder van vocht voorzien te worden en zijn geschikt om de groeikracht te temperen. Hoe elke soort dan weer reageert op elk soort bodem is dan weer een ander verhaal op zich.

Zodra de perfecte grond geselecteerd en de boom netjes verpot werd worden we geconfronteerd met twee nieuwe variabelen: het weer en watergift.

Jarenlang gebruikte Jonas Dupuich en goed doorlatend bodemmengsel. Kort samengevat: het hield zijn bomen gezond zolang er voldoende water geven werd. Bij sommige was de groei zo sterk dat ze krachtiger ontwikkelden dan dat hij zelf wou. Daarom begon hij met mengsels die het vocht langer vasthouden en waar niet zo vaak bewaterd moet worden. Hij leerde dat bomen houden van verschillende soorten mengsels maar dat het heel moeilijk is de gepaste watergift toe te dienen. Jonge bomen in groffe mengsels hebben veel water nodig terwijl bij oude bomen de grond minder snel uitdroogt.


Graniet droogt in de zon


Grote, middelgrote en kleine korrels graniet

Enkele praktische voorbeelden

Sommige van Jonas' Pinussen die nog in een vroeg stadium van ontwikkeling zijn, krijgen in het mengsel een graniet (houdt weinig water vast en dient dus veel water toegevoegd te worden).
Sommige van zijn loofbomen drogen te snel uit. Hier wordt gebruik gemaakt van kleine deeltjes die meer vocht vast houden.


Origineel artikel: "Finding the right soil mix" © Jonas Dupuich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.