CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zondag 2 september 2012

Juniperussen niet knijpen !?

Michael Hagedorn schrijft het volgende:

In principe knijpen we jeneverbessen niet. Ik weet dat velen onder u de wenkbrauwen zullen fronsen maar lange scheuten worden met de schaar verwijderd. Ik denk dat het idee van het knijpen met de vingers heel lang geleden in Japanse artikels terug te vinden is maar foutief vertaald werd door ontdekkingsreizigers die weinig of geen kennis hadden met deze techniek. Wij hebben dan dit gedachtengoed over genomen. Maar knijpen, vooral te veel knijpen, is je jeneverbes "doden" voor decennia.

Over jeneverbessen doet veel verkeerde informatie de ronde. Om te beginnen is er een groot verschil in de aanpak van je jeneverbes alleen al afgaande op het loof. Het is essentieel om te weten welk vlees je in de kuip hebt. Er zijn te veel verzwakte en dode jeneverbessen als gevolg van het verkeerd behandelen. Knijpen is volgens mij de belangrijkste oorzaak.

Jeneverbessen halen hun energie uit hun looftoppen. Laten we die niet groeien dan zullen we de boom verzwakken en hoe meer we verder knijpen hoe zwakker de boom zal worden.


Deze shimpaku is perfect zoals hij is. Hij groeit zo traag dat elk jaar ingrijpen niet nodig is. Langere takken zullen na verloop van tijd verwijderd moeten worden en vervangen door kortere. De boom zal dus zelf bepalen wanneer ingrijpen nodig is.


Deze boom, met hetzelfde loof als deze hierboven, vertoont twee sterke scheuten. Tenzij je wil dat de tak verder uitgroeit worden deze scheuten met de schaar gesnoeid. Verder hoeft er aan deze boom NIETS te gebeuren. We zouden bij de boom een paniekreactie te weeg brengen als we de andere groei zouden knijpen. Laat bij deze jeneverbessen altijd genoeg jonge groei met rust. 


Als tweede voorbeeld nemen we een naald jeneverbes (Juniperus rigida). Foemina's behandelen we op dezelfde manier. Deze soorten vormen, in tegenstelling tot bovenstaande soorten, lange scheuten uit elk groeipunt. Laat de nieuwe scheuten minstens zo lang als op de foto (langer is zelfs nog beter). In de vroege zomer knip je met de schaar alle nieuwe scheuten terug tot 1mm. Klaar is Kees.

Dit komt vreemd over maar een gezonde boom zal hierop positief reageren en een massa nieuwe groei aanmaken. Bovenstaande ingreep is met de handen bijna niet mogelijk.

Beide soorten jeneverbessen hebben totaal verschillende groei eigenschappen  maar worden wel met de schaar behandeld.

Nog een tip:
Naald jeneverbessen zijn dol op meststoffen en water. In het voorjaar zijn het dezelfde slokkoppen als esdoorns.


P.S. In Bonsai Today nr. 28 schrijft Kunio Kobayashi (gerenomeerd Japans bonsai meester): "Het doel van knijpen is het verwijderen van loof in gebieden met sterke groei om alzo het evenwicht in je boom te bewaren ten opzichte van zwakkere gebieden die niet geknepen worden."


1 opmerking:

  1. Bedankt voor de goede informatie. Ik bekijk deze site regelmatig.

    BeantwoordenVerwijderen

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.