CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 11 september 2012

Tosho: deel 2

In dit tweede deel wordt dieper ingegaan op het snoeien, het vormen van 'plateaus' (waaiers) en enkele voor en na beelden van bovenstaande ingrepen.

Snoeien

Het snoeien van Tosho is voor een groot deel vergelijkbaar met andere bomen. Natuurlijk zijn er wel een aantal verschillen die je in de gaten dient te houden. Zoals bij andere bomen worden scheuten die nog langer en dikker dienen te worden met rust gelaten. Dit geldt ook voor zwakkere uitlopers.

In dit onderdeel wordt verondersteld dat de boom in prima conditie verkeert. Een gulden regel bij het snoeien van coniferen is deze: altijd terugsnoeien tot de plaats waar nog naalden aanwezig zijn. Snoei je verder terug dan mag je zeker zijn dat de tak afsterft. Een voorbeeld:


Een typische Tosho tak. Je ziet duidelijk een bruin houtachtig gedeelte en een langer groen gedeelte. Als je dient terug te snoeien tot het houtachtige deel dan toont de onderstaande foto je hoe het moet.


Let vooral op het punt waar gesnoeid wordt. Wanneer je op deze foto drukt en de vergroting bekijkt dan merk je een kleine knop aan de basis van één van de naalden. Als je dus dient te snoeien in het houtachtige deel snoei dan altijd terug tot waar je zo een knop aantreft of tot aan een volgende tak. Doe je dit niet dan zullen de naalden afsterven tot aan de eerstvolgende knop of tak. Denk er dus aan dat het niet volstaat om een paar naalden over te houden om de tak in leven te houden. Pas je nu bij een Shimpaku dezelfde techniek toe dan zou hier de tak afsterven. Tosho is nl. de enige jeneverbes waar je kunt terg snoeien tot aan een kleine knop.

Het volgende voorbeeld toont je een tak waar terug gesnoeid werd tot in het groene deel van de tak.


Ook hier is een groen en een bruin gedeelte merkbaar. Het groene gedeelte is de nieuwe groei van dit jaar. Snoei je in het groene deel, of er nu een knop merkbaar is of niet, er zullen nieuwe knoppen uit de snoeiwonde verschijnen. Spreken we over een volgroeide boom dan snoeien we zo kort mogelijk tegen het bruine gedeelte van de tak. We laten het groene deel zo kort mogelijk. Op deze manier blijft de boom in vorm en groeit hij optimaal.

Een waaiervorm creëren 

Is vergelijkbaar met de Shimpaku. Zoals gebruikelijk proberen we een multiple waaier te creëren om zo het beeld van dichtheid en volume te verhogen. De uitzondering die de Tosho hierop maakt is de plaatsing van de takken. Deze worden dichter tegen elkaar geplaatst en zijn dus platter dan deze van de Shimpaku. Enkele voorbeelden:


Bovenstaande foto toont een voorbeeld van een pas gesnoeide waaier. Duidelijk merkbaar is de opbouw in verschillende lagen. Wil je een waaier verkrijgen zoals deze op de foto dan moet je een intensieve structuur van takken opbouwen. Onderstaande foto verduidelijkt dit.


Dit voorbeeld toont een natuurlijk groeiende Sierra jeneverbes. De kruin wordt gevormd door een massieve tak structuur. Merk de waaiervorm van het gebladerte.

Tosho onderhouden: minder pijnlijk 

Naald jeneverbessen staan er om bekend dat ze prikken. Door de correcte omgang en de juiste hulpmiddelen kan dit tot een minimum beperkt worden.


Bovenstaande foto toont de werktuigen die bij het snoeien gebruikt worden: een pincet waarmee het loof vastgehouden wordt en de schaar om het snoeiwerk uit te voeren. 
Deze manier van werken heeft ook als voordeel dat je handen proper blijven omdat op dezelfde manier aan pinussen kan gewerkt worden.

Enkele voor en na foto's:



Een deel van de onderste waaier rechts werd met rust gelaten omdat deze nog verder dient uit te groeien.



Deze boom werd getoond op de Kokufu-ten februari 2011.



Origineel artikel: "Tosho Part 2" © Peter Tea



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.