CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

woensdag 13 februari 2013

Juniperus enten: stap voor stap

Eén van de meest toegepaste technieken is het enten. Vaak wordt het omschreven als een "techniek voor gevorderden" maar dit is onterecht omdat de techniek op zich vrij eenvoudig is. Toegegeven, er zijn enttechnieken die wat ervaring vereisen maar het kan ook minder ingewikkeld. Bekijken we het volgende voorbeeld:


Een jeneverbes uit een tuincentrum april 2012. Niet de meest spectaculaire en ideale boom om als toekomstige bonsai door het leven te gaan. De takken spreiden zich ver uit wat er meteen voor zorgt dat het loof ver van de stam staat. Dichte groei met veel overbodig loof. Kort samengevat: een uitdaging.


De boom na het snoeien, herpositioneren en verpotten in een luchtiger en voedzamer mengsel. De stam oogt al interessanter.

In dit stadium van ontwikkeling zou het een optie kunnen zijn de opwaartse tak iets naar links te buigen en op die manier met de resterende takken een 'driehoek' op te bouwen.

Deze mogelijkheid stuit wel op een aantal problemen:
  1. De tak is ongeveer 15 jaar oud en zeer stug. 
  2. Je zou wel een mooi silhouet kunnen opbouwen maar van structuur bij de opbouw zou geen sprake zijn. De binnenkant van de bonsai zou een wirwar van gebogen takken vormen wat niet echt esthetisch oogt.
Enten wordt de beste optie. Als entmateriaal zal bovendien gebruik gemaakt worden van een andere variëteit zodat het loof beter wordt dan nu het geval is.


Links het loof zoals het er nu uitziet en rechts het loof van de ent.

Eerder werd aangehaald dat er verschillende enttechnieken zijn maar hier wordt gekozen voor een volledig veilige en eenvoudige manier omdat zowel ent als moederplant met hun oorspronkelijk wortelstelsel verbonden blijven.


Wat heb je nodig ?
- krijt of markeerstift
- scherp entmes
- een paar punaises
- elastische tape of enttape
- paar stukjes draad



Je start met de entplaatsen te markeren. Ga niet onbezonnen te werk maar houd rekening met de stambeweging, hoe is het toekomstbeeld van je boom, in welke richting moet de ent groeien, ...


Bovenaanzicht vorige foto

Met een scherp entmes wordt het kanaal aangebracht waarin de ent geplaatst zal worden. Let erop dat het kanaal iets smaller is dan de ent. Het is best dat de ent wat klemt om de hechting te bevorderen. Een te breed kanaal vertraagt het proces.


Het kanaal dient ook diep genoeg te zijn. Zorg ervoor dat de cambiumlaag in het kanaal verwijderd is. Wanneer je bestaande literatuur raadpleegt wordt vaak geschreven dat het cambium netjes uitgelijnd dient te worden. Ervaring leert dat dit niet nodig is. Het enige waar je echt moet voor zorgen is dat cambium van ent en moederboom elkaar raken.



Een eenvoudige manier om dit op te lossen is d ent in het kanaal te zetten en met een markeerstift aan te duiden waar ent en boom elkaar raken. Op de markering wordt met een scherp mes een snede aangebracht en de schors een weinig verwijderd.


Vervolgens wordt de ent in het kanaal aangebracht en gefixeerd met punaises.  De plaats van de punaises is belangrijk. Ze dienen diagonaal tegenover elkaar geplaatst te worden. Op deze manier houden ze de ent het best op haar plaatst.


Wat je nu nog moet doen is het geheel omwikkelen met de enttape. De tape heeft een dubbele fucntie: hij zorgt ervoor dat de ent beschermd wordt tegen uitdroging en hij brengt druk uit op de ent zodat deze op zijn plaats blijft.



Het eindresultaat


Relaterend artikel:  "Enten nieuwe wortels (1)"
Relaterend artikel: "Ryan Neil: les enten"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.