CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 16 juli 2013

Ontbladeren Koreaanse haagbeuk: enkele weken later

Zo zag de boom eruit na de ontbladering twee weken geleden.



Koreaanse beuk - 06 mei 2012 

Het doel van de ontbladering dat we voorop stelden: meer licht in de boom brengen zodat meer inwendige knoppen zich zouden ontwikkelen.
Hoe je het ook draait of keert, bladverwijdering is een zeer stressvolle situatie voor een boom. De ingreep werd dan ook uitgevoerd omdat de boom blaakt van gezondheid.
Om de evolutie van de boom te volgen werden er om de twee weken foto's genomen en dit gedurende een periode van tien weken.

Na twee weken verschenen de eerste knoppen. Opvallend was dat de zwakke interne knoppen sneller groeiden dan de sterke die zich aan de uiteinden van de takken bevinden.



twee weken later - 20 mei



grote knoppen aan de basis van
de tak 



de interne knoppen ontwikkelen
het sterkst

Omdat er weinig bladeren op de boom stonden droogde de bodem maar zeer langzaam uit ook tijdens heel zonnige dagen. Er werd om de 2 à 3 dagen water gegeven.

Twee weken later. Het was nu heel duidelijk dat de boom heel veel energie stak in de ontwikkeling van de binnen liggende knoppen. Het evenwicht was op dit ogenblik zoek maar de groei was verbazingwekkend. 



vier weken later - 03 juni 2012 



kleine bladeren binnenin  



interne knoppen hebben een
ontwikkelingsvoorsprong op de
externe knoppen

Zes weken later begint de boom voller te worden. De buitenste knoppen komen nu ook tot ontwikkeling. 



zes weken later - 18 juni 2012 



buitenste knoppen zijn open

Na twee maanden verlengden de sterkste scheuten zich. Dit wees erop dat de boom in zeer goede doen was. De boom was niet zo vol als voor de ingreep maar dit was op zich geen slechte zaak omdat het licht binnenin de boom zo de kans kreeg het werk blijven te doen.



acht weken later - 30 juni 2012 

Rond deze periode werd ook vastgesteld dat een aantal zwakke takken het niet gehaald had. Om dit in de toekomst te vermijden kan een gedeeltelijke ontbladering gebeuren waar we de zwakkere delen met rust laten.



zwakke tak overleefde niet

In dit stadium krijgen de sterke takken opnieuw heel veel kracht wat uitmondt in lange scheuten. Opnieuw snoeien is de boodschap.



sterke scheuten - 30 juni 2012 

De veranderingen gedurende de volgende twee weken waren subtiel: nieuwe scheuten ontwikkelden zich en de boom kwam terug voller te staan (evenwel niet meer zo vol als in het voorjaar).



nieuwe gezonde groei 
14 juli 2012 

Het volledig ontbladeren was een succes. In het najaar, wanneer alle bladeren afgevallen zijn, kan het uiteindelijke resultaat pas ten volle beoordeeld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.