CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

maandag 21 oktober 2013

Techniek: mos plaatsen

Het is gebruikelijk om bij tentoonstelling de bodem van de pot met mos te bekleden.




Je weet maar al te goed dat gepast mos niet altijd zo maar voor het oprapen ligt. Daarom is preventief op zoek gaan naar mosplakjes geen overbodige luxe. Dit kun je doen tijdens de late herfst-winter bij langdurig vochtig weer.




Naast deze verzamelde plakjes is een ander ingrediënt nodig om succes te oogsten: sphagnum mos.




Aan't werk. Je start met het opkuisen van het grondoppervlak. Je verwijdert best het bovenste laagje waar nodig. Dit is noodzakelijk omdat restanten van vaste bemesting moeilijk doordringbare laagjes kunnen vormen zodat de afwatering in het gedrang komt. Je doet dit met behulp van een pincet.




Wanneer tijdens dit werkje fijne wortels tevoorschijn komen verwijder je deze met een schaar.




Vervolgens breng je een laagje nieuw grondmengsel aan. De dikte van deze laag is afhankelijk van de dikte van de plakjes mos. 




Vervolgens komt er een laag sphagnum bovenop het grondmengsel.




Het sphagnum mos zorgt ervoor dat de plakjes mos vochtig blijven. Bovendien helpt het bij de afwerking en heeft het dus ook een esthetische functie.




Het mos werd vochtig gemaakt. Vanaf nu wordt de handeling erg technisch. De overtollige rest aarde dat aan de verzamelde plakjes kleeft, wordt voorzichtig verwijderd.




Bovenstaande foto toont hoe een plakje voor de plaatsing wordt voorbereid. Je kunt starten met het plaatsen van de plakje in een hoek. Sommigen verkiezen om rond de stam te starten.







Om te zorgen dat het plaatsen van mos niet fout loopt houd je best volgende regels in gedachten:
  • het gebruik van ongeveer dezelfde grootte van plakjes oogt veel beter;
  • het plaatsen van bijvoorbeeld alleen maar grote plakjes aan de linkerkant van de pot en alleen maar kleine plakjes aan de rechterkant is uit den boze;
  • dezelfde regel geldt voor kleur, karakter en richting.
Een uitdaging is het gebruik van verschillende mossoorten door elkaar.




Om de plakjes op hun plaats te houden worden ze met een spatel of kleine schoffel aangedrukt. Bovendien bevordert dit het inwortelen van de plakjes.







Er kunnen nu nog fijne korreltje grond over de mosplakjes gestrooid worden. Het voordeel is dat je een natuurlijker uitzicht krijgt en dat de kleine openingen tussen de plakjes gevuld worden met grond wat uitdroging tegen gaat. Tot slot borstel je de overtollige grondkorrels weg.







Origineel artikel: "Moss technique " © Jonas Dupuich


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.