CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

zaterdag 1 november 2014

Kaarsen verwijderen: hoe laat is te laat ?

Bij het bepalen van het juiste tijdstip wanneer kaarsen dienen verwijderd te worden, komt evenveel kunst als wetenschap kijken. Meestal is achteraf pas te merken wat de gevolgen zijn van een goede of foute beslissing (zie: "Wanneer kaarsen verwijderen ?").
Wanneer je het correcte tijdstip gemist hebt, heb je twee keuzes:
  1. de ingreep uitstellen tot het volgende seizoen;
  2. de ingreep toch nog uitvoeren en het resultaat afwachten.
Het artikel laat voorbeelden zien wat er gebeurde bij beide opties: bij sommigen werd de lentegroei gelaten voor wat hij was, bij anderen werd laattijdig gesnoeid.





Verwijdering kaarsen 22/06/2014
Zomergroei 29/10/2014

Onderstaande boom onderging dezelfde ingreep twee weken later.





Verwijdering kaarsen 06/07/2014
Zomergroei 29/10/2014

Om een extra groeispurt te stimuleren werd een lange tak verwijderd. De stomp vertoont nu een overvloed aan kleine knoppen.



Intense groei

Met andere bomen, minder geluk. Onderstaande boom werd op hetzelfde tijdstip van de kaarsen ontdaan als deze in bovenstaand voorbeeld.



Zomergroei 29/10/2014

Bij de boom valt geen zomergroei waar te nemen. Wel dient vermeld te worden dat deze boom met bovenstaande voorbeelden verschilt in het feit dat hij beschikt over een aantal offertakken.



Offertakken

Bij bomen met offertakken ligt het doel op de krachtige ontwikkeling van de takken. Het verwijderen van kaarsen heeft dan weer het tegengestelde doel: de groei vertragen. De energie die vrij komt bij het kaarsen verwijderen gaat zijn doel dus volledig voorbij en wordt naar de offertakken gestuurd.





Verwijdering kaarsen 07/07/2014
Zomergroei 29/10/2014

In plaats van zomergroei te ontwikkelen waar de kaarsen verwijderd werden, ontwikkelde de boom zomergroei op de offertak. De gesnoeide takken vertoonden wel uitbundige knopgroei het volgende seizoen.



Weinig zomergroei


Gezonde knoppen het volgende seizoen

Een maand vroeger werd een andere boom, met offertak, maar eens zo oud (20 jaar) ook van de kaarsen ontdaan. Het resultaat: prachtige zomergroei.





Verwijdering kaarsen 07/06/2014
Zomergroei 29/10/2014

Origineel artikel: "Decandling - how late is too late?" © Jonas Dupuich

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.